Kundservice
  • Öppettider:
  • Vardagar: 9:00 - 17:00
  • (lunchstängt 11:30-12:00)
  • Helger: Stängt

Din varukorg innehåller:

0 upplevelser
Totalt 0 kr
2 500 kr

Dagssegling i Stockholms Skärgård

Upplevelsen
Pelle testar Dagssegling

Stockholms skärgård är en unik plats på jorden med sina 24 000 öar och skär och rofyllda skönhet. Vår hemmahamn är skärgårdsstaden Vaxholm. 

  • Dagssegling med segelbåt (40-48,5 fot)
  • Lån av all nödvändig utrustning - flytväst och regnställ (S-XL). 
  • Flytväst för barn kan ordnas om förfrågan görs minst ett par dagar innan. 
  • En god och stadig lunch, kaffe/te med kakor, alkoholfria drycker & frukt.
  • I priset ingår ej transport till Vaxholm.

Ni seglar i bekväma, stabila segelbåtar med en erfaren kapten. Både segelbåtarna och kaptenerna uppfyller Transportstyrelsens alla krav för persontransporter. Både gamla sjöbjörnar och fullkomliga nybörjare välkomnas till denna upplevelse. Under dagen lägger ni till vid någon av alla vackra öar, badar och äter en god lunch. Det är vinden som avgör hur långt ni kommer under dagen - det är en av tjusningarna med segling! Skärgården är i en i hög grad levande och annorlunda del av Stockholm, och segling en underbar upplevelse. Under seglingen tar ni er till mellanskärgården, de välkända farvattnen norr om Värmdö. Er kapten bjuder på såväl kunskaper om skärgårdens historia, djur och natur som segling. Denna upplevelse är även lämplig för engelskspråkiga deltagare – guidning kan delvis ske på engelska.


 Passionen för segling är något som förenar människor och det är aldrig för sent att börja! 

Navigare necesse est, vivere non est necesse   - att segla är nödvändigt, att leva är inte nödvändigt.  Ett känt uttryck på latin som väl är att ta i i överkant, men helt klart är det en speciell känsla att få vara ute och segla. Framförallt i en miljö som Stockholms skärgård. Vår reporter Pelle testade upplevelsen Dagssegling och berättar i reportaget om en fantastisk dag ute på sjön. 

Dagen började i Vaxholm där Martin som var ansvarig kapten för dagens segling mötte upp på piren i gästhamnen och hälsade mig välkommen ombord. Förutom mig och kaptenen bestod gruppen av ytterligare två gäster. Eftersom de övriga gästerna inte hade svenska som modersmål skedde konversationen mestadels på Engelska. Det var också med stolthet som jag och kaptenen fick berätta om vårt vackra land och speciellt då om Stockholms skärgård.  Med strålande sol såg det ut att bli en perfekt dag för vår upplevelse.

Båten som vi seglade med var en Bavaria 40. En 40 fots seglare som mäter 12 x 4 meter, väger cirka 9 ton och har en segelarea på 84 kvadratmeter. Efter att vi utrustats med flytvästar gick kaptenen igenom diverse säkerhetsarrangemang och visade oss var vi kunde hitta kaffe och dricka. Vi blev också instruerade om hur alla vinschar och skot fungerade samt hur vi startade och stoppade motorn. När vi kastat loss gick vi för motor och passerade genom Stegesund som ligger strax utanför Vaxholm. Att se den genuina skärgårdsmiljön med alla gamla hus från förra sekelskiftet blev en upplevelse bara det. Väl ute på fritt vatten var det dags att med kaptenens instruktioner sätta segel och vi fick alla vara delaktiga i att styra och trimma segel. Vinden var väldigt svag, bara 1-2 meter per sekund och farten blygsamma 1 – 2 knop, vilket i och för sig gav oss möjlighet att närmare bekanta oss med hur båten fungerade.

När det var dags för lunch startade vi motorn, tog in seglen och styrde kosan mot en lagun mellan några öar.  När vi lagt ankaret gjorde vi med kaptenens hjälp i ordning gummijollen och två ur gruppen rodde över till en av öarna för att närmare utforska den. Under tiden tillredde kaptenen en typisk svensk lunch med tre sorters sill, färskpotatis, ost samt köttbullar med lingonsylt.  Det var fantastiskt att sitta i sittbrunnen, äta klassisk svensk mat och uppleva svensk sommar och Stockholms skärgård när den är som bäst. Magiskt.

Det blev mer vind efter lunch och därmed också betydligt mer aktiv och spännande segling. Dels gällde det att hålla rätt kurs med hänsyn till vinden och samtidigt undvika grund och andra båtar. Vi upplevde en del intressanta möten med både finlandsfärjor och fritidsbåtar och det blev också lite ”Race” med andra segelbåtar på fjärden. Efter att ha passerat Grinda vände vi vid södra Ljusterö och började återfärden mot Vaxholm. Nu hade vinden ökat betydligt och stundtals gjorde vi över sju knop. Vi kände oss nu varma i kläderna och alla ombord deltog med att såväl styra båten som att trimma seglen. Eftersom vi gjorde en hel del slag fick vi kämpa på och det blev riktigt kul segling.

Tillbaks i hamn i Vaxholm var vi gäster fullständigt eniga om att vi haft en fantastisk dag på sjön. Trevligt sällskap med god mat i kombination med kul segling i en underbar miljö.                       Det kan bara inte bli bättre! 


//Pelle 

Juni 2013


Plats

Vaxholm, Stockholm

Tillgänglighet

Sommar

Varaktighet

Heldag (ca. 9 timmar kl. 9-18)

Antal deltagare

1 person, i grupp med andra

Utrustning

Ta med solglasögon, solkräm, badkläder och skor med rena ljusa gummisulor. I övrigt kläder efter väderlek. Flytväst och sjökläder finns att låna ombord.

Övrigt

Till Vaxholm tar ni er på egen hand – med bil, buss eller skärgårdsbåt från Stockholm City.